Op elke bouwplaats komt stof vrij na het bewerken van steenachtige materialen (boren, zagen, slijpen en/of frezen). Dit stof is afkomstig van bijvoorbeeld: Beton, kalkzandsteen, cellenbeton, baksteen en gips. Dit fijne stof bevat kwartsstof.
Uit onderzoek is gebleken dat bij regelmatig en langdurig inademen van dit kwartsstof, er schade kan ontstaan in de longen (ook wel stoflongen genoemd). De schade ontstaat door bindweefselvorming in het longweefsel. Dit veroorzaakt op lange termijn kortademigheid, hoesten en benauwdheid. De schade die ontstaat is niet meer te herstellen en uit zich vaak pas op latere leeftijd.
Om werknemers te beschermen is er een wettelijke grenswaarde bepaald. Voor kwartsstof is dit 0,75mg/m³ bij een werkdag van 8 uur. Als werkgever of zelfstandig ondernemer bent u verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving.
Stofvrij werken is de norm!
wordt deze norm overschreden dan staan hier hoge boetes op. Deze boetes kunnen oplopen tot wel €18.000,-. Uit onderzoek is gebleken dat niet iedere werkgever, werknemer of zelfstandig ondernemer zich aan de regels houdt. Diacom kan u adviseren in welke oplossingen geschikt zijn bij welke bewerking. Denk hierbij aan stofafzuiging of natboren. In sommige situaties is natboren geen optie (bewoonde binnenruimtes, ondersteboven boren en/of in ruimtes waar er veel elektriciteit aanwezig is). Bij het vloeren frezen komt een aanzienlijke hoeveelheid kwartstof vrij, naast ventileren is een goede stofzuiger met een minimale filterklasse van M (midden) of H (hoge) een vereiste.
Diacom heeft verschillende producten in het assortiment om het stofvrij werken te bevorderen. Denk hierbij aan stofzuigers voorzien van de juiste stofklasse en droogboor adapters welke perfect aansluiten voor zeer goede stofafzuiging tijdens boren en frezen.
Voor advies kunt u terecht bij een van onze verkoopadviseurs.
Geef een reactie